Forum Indian Cinema Hall
Forum poświęcone kinematografii indyjskiej: Bollywood, Kollywood, Art Cinema
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ladoo
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Indian Cinema Hall Strona Główna -> kuchnia indyjska
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
durga ma
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 14:59, 12 Lut 2006    Temat postu: ladoo

przepis znam, ale skąd u licha ja mam mąkę z cieciorki wtrzasnąć!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edi




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 837
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 15:11, 12 Lut 2006    Temat postu:

Przepis na co? Czym u licha wogóle jest cieciorka??? Question Shocked

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aisha




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piotrków Tryb.

PostWysłany: Nie 15:15, 12 Lut 2006    Temat postu:

to inaczej ciecierzyca... ale czy łatwo jest dostać mąkę z ciecierzycy to nie wiem:))

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edi




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 837
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 15:19, 12 Lut 2006    Temat postu:

Ponawiam pytanie, tylko że sparafrazowane: Czym u licha wogóle jest ciecierzyca??? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aisha




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piotrków Tryb.

PostWysłany: Nie 15:21, 12 Lut 2006    Temat postu:

roślina strączkowa, podobna do grochu:)))

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
durga ma
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 15:26, 12 Lut 2006    Temat postu:

i tego mi własnie trzeba!!

masełko to ja sobie sklarowac sama moge wystarczy krówke dorwac i zrobić masełko

ale ta mąka to prawie złote runo!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edi




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 837
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 15:32, 12 Lut 2006    Temat postu:

Aaa... Very Happy Dzięki Aisha :*

Durga - to ja o przepis poproszę jeśli można Wink

A tą mąkę, to pewnie można w sklepach ze zdrową żywnością dorwać, albo takich z "dziwnymi" (słowa mojej mamy) potrawami Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aisha




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piotrków Tryb.

PostWysłany: Nie 15:36, 12 Lut 2006    Temat postu:

hmm właśnie sprawdzałam w internecie, samą ciecierzycę można kupić bez problemu ale mąki nie mogę znaleźć...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
durga ma
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 15:41, 12 Lut 2006    Temat postu:

no to masz kilka nawet Very Happy


Atta Ladoo:
Ingredients:
250 gms atta (flour); 200 gms. Jaggery and 30 gms vanaspati or ghee.
Method:
Roast atta on a tava. Add grated jaggery. Mix in fat. Form into lime-sized balls.


Puffed Rice (Layo) Ladoo:
Ingredients:
100 gms. Kurmura (puffed rice); 200 gms. Jaggery and 30 gms vanaspati or ghee.
Method:
Make syrup of one- string consistency, with jaggery and one cup of water. Remove from fire. Mix in kurmura and fat. Form into lime-sized balls.


Rava Ladoo:
Ingredients:
500 gms. Soji; 2 tbsps. Ghee; 500 gms. Sugar; ½ cup currants; 2 cups milk and ½ cup cashew nuts, fried.
Method:
Fry soji in a saucepan on a slow fire till it turns slightly brown in color. Now add sugar, ghee and milk and fry till the mixture becomes sticky. Break the nuts into small pieces and add them along with the currants, Remove the mixture from the fire, and when cool enough to handle, roll into even sized ladoos.


Til (Gingili) Ladoo:
Ingredients:
1 k.g. jaggery; 2 sps. Sugar; 6 cigarette tins gingili seeds and a few cardamoms.
Method:
Bring jaggery to boil. When hard remove from fire mix in gingili and cardamoms and make ladoos.


Besan Ladoo:
Ingredients:
500 gms. Besan; 1 kg. Powdered sugar; 250 gms. Fat and 10 gms. Cardamoms.
Method:
Heat fat. Add gram flour and fry. Remove pan from fire. Cool. Add powdered sugar. Mix well. Add crushed cardamoms. Form into even-shaped balls.
Sticky sugar syrup can be prepared and the fired gram flour can be added to it and then prepared into balls, if desired.


Charmuri Rice (Chirmulio) Ladoo:
Ingredients:
100 gms. Charmuri rice; 200 gms. Jaggery and 30 gms. Vanaspati or ghee.
Method:
Make syrup of one string consistency, with jaggery and one cup of water. Remove from fire. Mix in charmuri and fat. From into 11/2 inch sized balls.


Kultidal Ladoo:
Ingredients:
250 gms. Kulitidal; 120 gms. Jaggery; oil to fry and water.
Method:
Soak dal in water for six hours. Drain. Spread dal in the shade on a mat and dry for two hours. Heat oil. Fry dal for five minutes. Drain. Grate jaggery. Crush fried dal. Mix jaggery and dal and form into balls.

a i jeszcze to:

Ingredients

For boondi:
2 1/2 cups gram flour (not superfine variety)
500 ml. milk
1/2 tsp. cardamom powder
3 cups ghee for deep frying
a fineholed shallow strainer spoon

For syrup:
2 1/2 cups sugar
3 1/2 cups water
2 tbsp. milk
few drops saffron (kesri) colour

Cytat:
Method


For syrup:
1. Put sugar and water in a vessel and boil.
2. When sugar dissolves, add milk.
3. Boil for 5 minutes till scum forms on top.
4. Strain and return to fire.
5. Add colour and boil till sticky but no thread has formed.
6. Add cardamom powder and mix. Keep aside.

For boondi:

1. Mix flour and milk to a smooth batter.
2. Heat ghee in a heavy frying pan.
3. Hold strainer on top with one hand.
4. With the other pour some batter all over the holes.
5. Tap gently till all batter has fallen into hot ghee.
6. Stir with another strainer and remove when light golden.
7. Keep aside. Repeat for remaining batter.
8. Immerse boondi in syrup.
9. Drain any excess syrup.
10. Spread in a large plate. Sprinkle few tsp. hot water over it.
11. Cover and keep for 5 minutes.
12. Shape in laddoos with moist palms.
13. Cool and keep open to dry, before storing in containers.


Making time: 1 hour
Makes: 25 pieces
Shelflife: 3-4 days outside (room temperature); 2 weeks refrigerated


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edi




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 837
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 15:49, 12 Lut 2006    Temat postu:

Dzięki Durga Shocked

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aisha




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piotrków Tryb.

PostWysłany: Nie 15:52, 12 Lut 2006    Temat postu:

no i wypada jeszcze za kucharzenie się zabraćSmile)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
durga ma
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 15:54, 12 Lut 2006    Temat postu:

mąka!!

konia z rzędem za mąkę!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aga




Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 458
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 17:14, 12 Lut 2006    Temat postu:

Och Durga dzięki za te przepisy i ja też mam problem ze zdobyciem mąki chciałam zrobić ladoo na święta i zabłysnąć w rodzinie Very Happy:Dale nie mogłam znaleśc nigdzie mąki :/.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Aga dnia Pią 22:44, 10 Mar 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edi




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 837
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 17:17, 12 Lut 2006    Temat postu:

Słuchajcie - a nie można tej maki czym innym zastąpić? Tzn wiem, że smak i zapach się zmieni, ale może możnaby spróbować? Confused

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
durga ma
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 17:18, 12 Lut 2006    Temat postu:

ha! mam edi Ty z wwa jesteś! w wwa jest cos takiego jak asia shop!

no to masz teraz misję do wykonania.... jesli prosić wolno Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edi




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 837
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 17:19, 12 Lut 2006    Temat postu:

A gdzie dokładnie on jest? Bo misję wykonam, tylko muszę wiedzieć, jak ją na odpowiednie tereny skierować Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
durga ma
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 17:35, 12 Lut 2006    Temat postu:

to jest ul. godebskiego 22 E
05-090 Raszyn, Warszawa

taki adres jest na stronce
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edi




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 837
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 17:54, 12 Lut 2006    Temat postu:

Raszyn? No to ginię poprosimy, ona tam mieszka Very Happy I się tu niedługo zaloguje Smile

Albo nie - zerknełam na stronkę i doszłam do wniosku, że sama się tam przejadę Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aga




Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 458
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 18:03, 12 Lut 2006    Temat postu:

Edi kochanie moje Smile jak będziesz w tym sklepie to rozejrzyj się za hebatami później mi przedstaw cany Smile.Ty to masz dobrze u nas nie ma takich sklepów chyba że ja o nich nic nie wiem :/

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
durga ma
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 18:03, 12 Lut 2006    Temat postu:

heh to liste zakupów moge przygotować? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Nie 18:04, 12 Lut 2006    Temat postu:

dobrze wiedziec, jak będę jechała do wawy to zawsze przez Raszyn jade... się wstąpi:))
Powrót do góry
aisha




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piotrków Tryb.

PostWysłany: Nie 18:06, 12 Lut 2006    Temat postu:

kurde ale zdolna jestem... zapomnialam sie zalogowaćSmile) to ja pisałam to wyżej:))

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edi




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 837
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 18:11, 12 Lut 2006    Temat postu:

Szykować listy zakupów i życzenia co sprawdzić mam itd itp i mi na maila lub wiadomośc to rzucić Very Happy
Nie gwarantuję, że w tym tygodniu tam pojadę, ale napewno się wkrótce wybiorę Smile

Durga - a może napisz do nich maila, zapytaj czy mają tą mąkę Very Happy


Aisha - Laughing Laughing Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lara




Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 1061
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 11:33, 13 Lut 2006    Temat postu:

Aga - polecam herbatę pt. Ogień benagalski (z pieprzem), na tzw. wagę, lekki posmak cynamonu.
Na gotowaniu to ja się zupełnie nie znam. Poproszę o coś dla początkujących. Jak wodę na herbatę zagotować to wiem Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aga




Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 458
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 12:36, 13 Lut 2006    Temat postu:

Dzięki za wskazówkę Lara a z gotowaniem ja mam tak samo jak Ty Smile ostanio prawie czajnik spałam jak gotowałam wodę na herbatę Very Happy Very Happy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Indian Cinema Hall Strona Główna -> kuchnia indyjska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin