Forum Indian Cinema Hall
Forum poświęcone kinematografii indyjskiej: Bollywood, Kollywood, Art Cinema
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chappati & curry

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Indian Cinema Hall Strona Główna -> kuchnia indyjska
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lara




Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 1061
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 21:56, 11 Mar 2006    Temat postu: Chappati & curry

Potrawy indyjskiej kuchni doprawiane są wonnymi korzennymi mieszankami - łagodnymi i bardzo ostrymi. Najpopularniejsze to curry i garam masala. Na północy Indii królują dania mięsne, a na południu - jarskie.

Chlebek indyjski (chappati) - całość 1 zł

35 dag mąki pszennej, łyżka masła, łyżeczka soli, kawałek słoniny

Wysypać mąkę na stolnicę (trochę odłożyć do podsypywania), wymieszać z solą i, powoli dolewając letnią wodę (w sumie mniej więcej filiżankę), zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 45 min, po czym jeszcze raz wyrobić. Uformować z niego wałek i pokroić go na 10-12 równych odcinków. Każdą porcję rozwałkować na krągły placek grubości 5 mm, podsypując niewielką ilością mąki. Przykryć placki ściereczką, by nie obsychały. Po kolei kłaść je na rozgrzaną patelnię z grubym dnem lekko posmarowaną kawałkiem słoniny. Gdy placek od spodu trochę się podpiecze, ale jeszcze nie zdąży się zrumienić, przewrócić go na drugą stronę, lekko skropić stopionym masłem, po chwili znów przewrócić i zrumienić. Układać placki jeden na drugim i trzymać w cieple. Podawać jako dodatek do potraw mięsnych i warzyw lub jako chleb - z masłem i wędliną lub innymi dodatkami.

100 g - 275 kcal.

Curry z pieczarkami i jajami - całość 11 zł

25 dag małych pieczarek, 5-6 jaj ugotowanych na twardo, 3 łyżki masła (najlepiej sklarowanego) lub oleju sezamowego, 3 pomidory, 2 nieduże cebule, 2 łyżki zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki przyprawy curry, łyżeczka garam masala, łyżeczka soku z cytryny, sól

Pieczarki starannie umyć i osuszyć, większe pokroić na połówki lub ćwiartki, wrzucić na rozgrzany suchy wok lub patelnię i, mieszając, smażyć, aż odparuje z nich sok, który wcześniej puściły. Jedną cebulę pokroić na ćwiartki, a drugą jak najdrobniej posiekać, Do pieczarek wlać połowę tłuszczu i jeszcze chwilę smażyć, po czym odgarnąć je na bok, a na środek wlać resztę tłuszczu. Gdy się rozgrzeje, wrzucić ćwiartki cebuli, ładnie je zrumienić, zsunąć na boki, a na środku woka zeszklić posiekaną cebulę. Dodać część natki, obrane ze skórki i pokrojone na plastry pomidory oraz zsiadłe mleko. Wymieszać, przyprawić do smaku solą i dusić pod przykryciem około 10 min. Łyżką zrobić w potrawie małe wgłębienia, włożyć w nie obrane i pokrojone na połówki jaja, lekko przykryć grzybami i cebulą i dusić nie dłużej niż 10 min, kilka razy energicznie poruszając wokiem lub patelnią. Skropić danie sokiem z cytryny i posypać natką. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem chappati.

100 g - 95 kcal.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edi




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 837
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 22:24, 11 Mar 2006    Temat postu:

Ojojoj - jakieś podejrzanie proste te przepisy się wydają Twisted Evil Az spróbuję je wkrótce zrobić Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
durga ma
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 0:35, 12 Mar 2006    Temat postu:

Tłuszcze zwierzęce zastąpić mozna z powodzeniem roślinnymi lub masłem... przynajmniej ja tak robię.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anjani




Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Lublin

PostWysłany: Czw 19:30, 30 Mar 2006    Temat postu:

Hej,mam pytanko do Lary,w swoim przepisie podałaś "łyżeczka garam masala", możesz mi powiedzieć co to takiego i gdzie to można dostać?Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edi




Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 837
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 20:13, 30 Mar 2006    Temat postu:

Ja nie Lara co prawda (i dobrze, bo świat na dwie Lary nie jest gotowy Twisted Evil ) ale mogę Ci chyba odpowiedzieć. Garam masala to przyprawa - albo raczej mieszanka przeróżnych przypraw. Zwykle dostać można w sklepach z przyprawami i "dziwną" żywnością Laughing Ale nie znam Lublina, więc nie wiem, gdzie je u was można dostać Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lara




Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 1061
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 20:19, 30 Mar 2006    Temat postu:

Świat to za mało na dwie Lary Very Happy Very Happy .

Anjani - spróbuj popytać w sklepie ziołowym przy ul. Ruskiej albo w tym ze zdrową żwynością przy Narutowicza.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anjani




Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Lublin

PostWysłany: Czw 21:53, 30 Mar 2006    Temat postu:

Dzięki wielkie:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Indian Cinema Hall Strona Główna -> kuchnia indyjska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin